QUADRELI NANDO

Κτηνίατρος

 

 

Θα ήθελα να σας καλημερίσω και εγώ από τη δική μου τη πλευρά λέγοντας σας αμέσως ότι από το ταξίδι αυτό αποκόμισα δύο εντυπώσεις, η μία, για την οποία με σιγουριά μπορώ να μιλήσω και στη γυναίκα μου, είναι, ότι η Ακρόπολη είναι ένα αξιοθαύμαστο και πανέμορφο μνημείο, η δεύτερη την οποία θα προτιμούσα να κρατήσω για τον εαυτό μου και να μην την αναφέρω στη σύζυγο μου, είναι, ότι εδώ στην Ελλάδα, είδα πανέμορφες και ελκυστικές γυναίκες.

Κλήθηκα εδώ από τον πρόεδρο της εταιρείας TUTOR, για να μιλήσω, για το έργο, για τη δουλειά, που κάνουμε στην Ιταλία και βέβαια οφείλω να πω, ότι απάντησα θετικά και με ευχαρίστηση στην πρόσκληση αυτή. Εμείς ασχολούμαστε με τη σύνταξη μελετών για εφαρμογή συστημάτων ελέγχου με βάση το σύστημα ANALYSIS που βασίζεται πάνω σε συγκεκριμένα κριτήρια.

Xθές είχα την ευκαιρία, μέσα από τις συζητήσεις και τη κουβέντα, που έκανα με τους Έλληνες συναδέλφους μου, να διαπιστώσω, ότι όλη αυτή η κοινοτική νομοθεσία είναι γνωστή και μάλιστα παρά πολύ καλά και εδώ στην Ελλάδα.

Η εντύπωση που αποκόμισα μάλιστα, από τους Έλληνες συναδέλφους μου ήταν η ίδια, σαν να συζητούσα με Γάλλους, Γερμανούς και Ισπανούς συναδέλφους δηλαδή εν ολίγοις, δηλαδή ότι όλοι οι κτηνίατροι μιλάμε μια κοινή γλώσσα με τη διαφορά ότι οι  επιπτώσεις και οι συνέπειες, που συνεπάγεται η εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσία στη παραγωγή, όπως και τρόπος που εφαρμόζεται δεν είναι πάντα ο ίδιος

Οφείλω βέβαια να ομολογήσω ότι το επίπεδο των παρεχομένων  υπηρεσιών εκ μέρους των συναδέλφων επιστημόνων κτηνιάτρων είναι πραγματικά πολύ υψηλό, υπάρχουν συνάδελφοι κτηνίατροι οι οποίοι είναι παρά πολύ καταρτισμένοι και οι οποίοι παρέχουν υψηλού επιπέδου έργο. Επίσης η κοινοτική νομοθεσία, μας έρχεται από την ΕΕ με μορφή καταιγίδας,  υπάρχει ένας διαρκής βομβαρδισμός από οδηγίες, κανονισμούς, ή άλλου είδους διατάγματα που άλλαξε και αλλάζει καθημερινά ριζικά τη ζωή και των παραγωγών και των καταναλωτών.

Βεβαίως, ενημερωτικά καθαρά, αναφέρω ότι με τη Συνθήκη Σένγκεν και τη κατάργηση των συνόρων, δεν υπάρχουν πλέον όρια και διαχωριστικές γραμμές, μεταξύ των χωρών, όπως η Γαλλία, η Ιταλία η Ελλάδα η Γερμανία, όλα είναι κοινά και όλοι, θα έλεγα ότι ταξιδεύουμε πάνω στο ίδιο πλοίο, αφού όλοι, είμαστε πολίτες αυτής της ευρείας γεωγραφικής οντότητας είτε είμαστε πολίτες της Ρώμης είτε πολίτες των Αθηνών. Πρέπει βέβαια να πω, ότι οι μοναδικοί περιορισμοί και όρια στη διακίνηση εμπορευμάτων και τροφίμων, είναι πλέον τα συστήματα διασφάλισης της υγιεινής των τροφίμων.

Βεβαίως σε ότι αφορά τα συστήματα διασφάλισης της υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων με διαδικασίες έλεγχου, που βασίζονται στο HACCP, οφείλω να διαπιστώσω ότι υπήρξε μια διαδικασία αργή δύσκολη, που βέβαια μετά το πρώτο διάστημα άρχισε ήδη και μας δίνει τους πρώτους της καρπούς.

Θα ήθελα να τονίσω στο σημείο αυτό ότι ο μηχανισμός HACCP στον οποίο θα πρέπει να προσαρμοστούν όλοι, είτε πρόκειται για παραγωγούς είτε για ανθρώπους που ασχολούνται με τη μεταποίηση είτε με αυτούς που ασχολούνται με τη διακίνηση και διανομή του προϊόντος,

Αναφέρω, εδώ τη περίπτωση, των πανηγυριών, των γιορτών, που γίνονται στα χωριά και στις επαρχίες, όπου μαγειρεύονται διάφορα προϊόντα και τροφές για να παρασκευαστούν, παραδοσιακά εδέσματα και να διατεθούν στο κοινό, στην Ιταλία λοιπόν, οι παραγωγοί οι παρασκευαστές, οι μάγειροι αυτών των εδεσμάτων, θα πρέπει να διαθέτουν πρωτόκολλο ελέγχου υγιεινής και ασφάλειας των τροφίμων, διότι διαφορετικά δεν μπορούν να διαθέσουν τα προϊόντα τους στο καταναλωτικό κοινό και κατά συνέπεια απαγορεύεται στην ουσία η διενέργεια του «πανηγυριού».

Οπουδήποτε λοιπόν διακινείται, μεταποιείται, παρασκευάζεται ή διατίθεται ένα τρόφιμο, θα πρέπει να υπάρχει αυτό το πρωτόκολλο ελέγχου της υγιεινής των τροφίμων (HACCP)

Στην αρχή, η εφαρμογή του συστήματος ελέγχου HACCP ήταν δυνητική και βεβαίως εφαρμόστηκε στις μεγάλες μονάδες στα σφαγεία στις τυροκομικές μονάδες. Το πρώτο διάστημα λοιπόν η εφαρμογή του συστήματος HACCP ήταν ένα συν, ήταν μια υπεραξία, για τις μονάδες αυτές. Στην πορεία, όμως αυτό έγινε αναγκαίο γιατί, όσοι δεν τηρούν το σύστημα αυτό σήμερα, δεν μπορούν πλέον να πουλήσουν.

Βέβαια, σιγά, σιγά, όσοι ασχολούνται με τη διανομή και με τη μεταποίηση, πλησίασαν αργά αργά, τους παραγωγούς για την  εφαρμογή του συστήματος HACCP, και αυτό το τελευταίο έγινε τελικά, ένας τρόπος ζωής, που μας ανάγκασε, σε μια συγκεκριμένη κατανομή των δραστηριοτήτων μας και σε μια ανάληψη από κοινού του κόστους. 

Καταλήξαμε λοιπόν και εμείς αλλά και μέσα από τη διεθνή ομοσπονδία των κτηνιάτρων στο σύστημα της ιχνηλάτησης, που  σε Ευρωπαϊκό επίπεδο περιέχεται στη λευκή βίβλο και στο κανονισμό 178/2002.

 

Εκείνο το οποίο πραγματικά θα ήθελα να τονίσω, είναι ότι εμάς τους κτηνίατρους μας έβλεπαν στην αρχή, απλά σαν γιατρούς των ζώων, ενώ η ευρωπαϊκή ομοσπονδία των κτηνιάτρων, μας αναγνώρισε ότι αποτελούμε πραγματικά τη πρωταρχική και θεμελιώδη επαγγελματική φιγούρα, η οποία εμπλέκεται σε όλη τη παραγωγική διαδικασία αρχής γενομένης από το στάβλο μέχρι το τραπέζι όπου καταναλώνεται το προϊόν. 

Εδώ στην Ελλάδα εκείνο το οποίο πραγματικά με εντυπωσίασε και με εντυπωσίασε πραγματικά, είναι το έργο το οποίο αναλάβατε και το οποίο καλείστε, να φέρετε εις πέρας, πρέπει δηλαδή στην ουσία εσείς να ανοικοδομήσετε, από την αρχή, μια συγκεκριμένη νοοτροπία και για να μπορέσετε να το κάνετε αυτό, θα πρέπει να είστε ενωμένοι, όσο το δυνατό πιο ενωμένοι μεταξύ σας, γιατί όπως είναι γνωστό η ισχύς εν τη ενώσει.

Αυτό θα αυξήσει τη διαπραγματευτική σας ικανότητα, ώστε να μπορέσετε να ελέγξετε και να είστε οι πραγματικοί διαχειριστές και  ελεγκτές ολόκληρης αυτής της παραγωγικής διαδικασίας, που ξεκινάει όπως είπα, από το στάβλο και καταλήγει στο τραπέζι του καταναλωτή.

Εγώ θα ήθελα στο σημείο αυτό ν’ απευθύνω, σ’ εσάς τις θερμότερες ευχές μου, διότι πραγματικά σας περιμένει μακρύς δρόμος και μεγάλο έργο και αρκεί να υπάρχει το κέφι και το μεράκι και η όρεξη για δουλειά.

 Ακόμα δε θα πρέπει να μας τρομάζει ο υπερβολικά μεγάλος αριθμός κοινοτικής νομοθεσίας, νόμων, οδηγιών, κανονισμών, που μας βομβαρδίζουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, διότι αυτό βεβαίως δημιουργεί μεγάλη γραφειοκρατική εργασία, όπως η τήρηση πολλών και πολλαπλών βιβλίων είτε είναι βιβλία που τηρούνται για τη συνταγογραφία και τα φάρμακα, είτε για τη χορήγηση τροφών ή οτιδήποτε άλλο.

Όλα αυτά βέβαια είναι δουλειά, όμως τα πράγματα δεν είναι όπως στο παρελθόν, όταν πηγαίναμε κι αγοράζαμε το γάλα ή τα’ αυγά, από το πλησιέστερο αγρόκτημα, σήμερα ο καταναλωτής έχει την ανάγκη και πρέπει να αισθάνεται τη βεβαιότητα, ότι τα προϊόντα διατροφής τα οποία χρησιμοποιεί του προσφέρουν ασφάλεια και ποιότητα.

 

Τέλος θα ήθελα πραγματικά ν’ απευθύνω τις θερμές μου ευχαριστίες σ’ εσάς διότι πέρασα παρά πολύ ωραία εδώ στην Ελλάδα και φοβάμαι ότι αποκτήσατε ήδη έναν πελάτη. Ο κόσμος είναι πανέμορφος συγχαρητήρια, και μόνο γι’ αυτό, θα είμαι στην απόλυτη διάθεσή σας και εγώ και ο συνάδελφος μου ο Δρ. ΜΟΡΙ, για την παροχή οποιασδήποτε πληροφόρησης και ενημέρωσης και βεβαίως ζητώ συγνώμη, που δεν χρησιμοποίησα την ομιλία, που είχα ετοιμάσει, δεν χρησιμοποίησα τον υπολογιστή, αλλά μου ζητήθηκε να μιλήσω από στήθους πιστεύω ότι τα κατάφερα.