Καίτη Μυλωνά

Κτηνίατρος

Γραμματέας ΠΚΣ

 

 

 

 

Καλή σας μέρα

 

Δε θα σας κουράσω ένα λεπτό μόνο

Με την παρουσία μας εδώ, ως Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος δηλώνουμε τη στήριξή μας στη ΚΤΗΜΕΛ. Η πολυπλοκότητα της εποχής και η πολυμορφία και τα τελευταία διατροφικά σκάνδαλα, ανέδειξαν την ανάγκη επιστημονικής και επαγγελματικής απάντησης.

Ο κτηνιατρικός κλάδος, είναι εκείνος ο κλάδος, που μπορεί ν’ απαντήσει σ’ αυτά τα ζητήματα. Βεβαίως, εμείς δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει ακόμα και μαζί μ’ εμάς και εξ’ αιτίας αυτού, δεν το έχει συνειδητοποιήσει, ούτε η κοινωνία, αναφέρω ένα δημοσίευμα προχθεσινό εφημερίδας το οποίο λεει το εξής:

Οι κτηνίατροι -με θαυμαστικό, ειρωνεύεται δηλαδή- θα ελέγχουν τώρα και τα καταστήματα μαζικής εστίασης.  Δεν το πιστεύουν, γιατί μέχρι τώρα ήταν οι επόπτες Δημόσιας υγείας, που μέχρι τώρα ελέγχανε. Δεν έχουν καταλάβει δηλαδή, ότι αυτοί ελέγχουν μόνο τους χώρους και όχι τα τρόφιμα αυτά καθ’ αυτά.

Πρέπει λοιπόν εμείς πρώτα να κατοχυρώσουμε το ρόλο μας να το πιστέψουμε και στη συνέχεια να το πιστέψει και η κοινωνία μαζί μας.

Σ’ αυτό το πλαίσιο λοιπόν η σύλληψη και η ίδρυση της ΚΤΗΜΕΛ, όπως και κάποιες άλλες επιτυχημένες προσπάθειες που είχαν ξεκινήσει πριν τη ΚΤΗΜΕΛ, σε πολύ μικρότερη κλίμακα, επιχειρεί να παρέμβει σ’ αυτή τη διαδικασία.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΚΣ επικροτεί και στηρίζει και την ίδρυση της ΚΤΗΜΕΛ αλλά και όποιες άλλες προσπάθειες τέτοιες συμβούν στην Ελλάδα. 

Θέλουμε να εκφράσουμε, όμως δυο επιφυλάξεις για αυτή όλη τη διαδικασία, χωρίς όμως αυτές οι επιφυλάξεις να μειώνουν σε καμιά περίπτωση την αναμενόμενη προσφορά και την αξία που έχει η ΚΤΗΜΕΛ.

Η πρώτη επιφύλαξη είναι η γεωγραφική αναφορά θεωρούμε, ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει, να έχει η ΚΤΗΜΕΛ πανελλαδική διάσταση ως προς τη γεωγραφική αναφορά, γιατί έτσι μπορεί να δημιουργήσει ολιγοπώλιο, και αντιδράσεις από συναδέλφους και ήδη έχουμε κάποιες τέτοιες αντιδράσεις από διάφορα μέρη της Ελλάδας και όχι μόνο απ την περιοχή της Πελοποννήσου, που κάποιοι θα έλεγαν ότι είναι γκρίνιες αυτών, που έχουν μείνει εκτός με τη δική τους θέληση, προφανώς πρέπει να είναι μόνο μια οικονομική επιχείρηση και ως τέτοια πρέπει να έχει ευελιξία, τα πολλά άτομα, η πανελλαδική γεωγραφική κατανομή θα δημιουργήσει προβλήματα, σε αυτή τη διαδικασία, πιστεύουμε τουλάχιστον εμείς και απλώς θα θέλαμε να επιστήσουμε τη προσοχή της ΚΤΗΜΕΛ και όσων συμμετέχουν σ’ αυτή την ιστορία.

Η άλλη επιφύλαξη είναι να έχει συνδικαλιστική έκφραση, κάτι που παρουσιάστηκε, τουλάχιστον το είδα λίγο από την ομιλία του συναδέλφου Ιταλού, όχι γιατί φοβόμαστε ως ΠΚΣ, ότι θα υποκατασταθούμε και δε θα έχουμε ρόλο να παίξουμε, δεν είναι αυτό το ζήτημα, αλλά η ίδια η ΚΤΗΜΕΛ θα χάσει το δικό της το ρόλο, τη δική της την αποστολή, αυτά μόνο θα θέλαμε να πούμε και επίσης ως ΠΚΣ επιθυμούμε τη συνεργασία στηρίζουμε αυτή τη προσπάθεια και ευχόμαστε καλή επιτυχία.

Θα ήθελα εκτός απ’ αυτά να κάνω μια ενημέρωση μόνο επειδή το είχαμε συζητήσει και είχε εκφράσει κάποιες διαμαρτυρίες ο Γιάννης ο Γουλιμής για το ζήτημα του ΓΕΩΤΕΕ εντελώς συμπτωματικά προχθές γύρισα από τη Καβάλα, όπου ήταν το συντονιστικό συμβούλιο του ΓΕΩΤΕΕ για το ζήτημα των ταυτοτήτων επειδή στην ταυτότητα γράφει ειδικότητα κτηνιατρική και δε γράφει ιδιότητα ή κλάδος κτηνιατρικός, οπότε θεωρήσαμε όλοι μας ότι πραγματικά υποβαθμίζετε ο ρόλος, η αυτοτέλεια της σχολής κ.λ.π.

Η απάντηση λοιπόν είναι ότι είναι νόμος του κράτους, που όλες όλα αυτά που εθεωρούντο ιδιότητες ή κλάδος ξεχωριστός τώρα δε λέγονται έτσι σύμφωνα με νόμο του Υπουργείου Παιδείας, λέγονται ειδικότητες ενώ αυτά που εμείς παλιά λέγαμε ειδικότητες τώρα λέγονται ειδικεύσεις, οπότε ο όρος αυτός που υπάρχει στη ταυτότητα του ΓΕΩΤΕΕ, που παίρνουμε για την άδεια άσκησης επαγγέλματος λέει ειδικότητα Κτηνιατρική και είναι απόλυτα σωστό επίσης αυτό που θα ήθελα να πω είναι ότι το ΓΕΩΤΕΕ έχει ξεκινήσει μια διαδικασία για την κατάρτιση διαφόρων ομάδων γεωτεχνικών μεταξύ των οποίων και οι κτηνίατροι για διάφορα ζητήματα, δυστυχώς στη κατάρτιση είμαστε λίγο πίσω οι κτηνίατροι είτε για τη σύνταξη μελετών, είτε για διάφορα άλλα ζητήματα και εκεί πρέπει να απαντήσουμε γιατί δυστυχώς η σχολή η δική μας είναι λίγο πίσω από τις ανάγκες των καιρών.

 

 

Ευχαριστώ πολύ.