ΕΝΩΤΙΑ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΩΝ

 

ΚΑΙ ΠΩΣ ΤΟΣΟΙ ΛΙΓΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΚΟΡΟΪΔΕΨΟΥΝ ΤΟΣΟΥΣ ΠΟΛΛΟΥΣ

 

Κύριοι / ες  Συνάδελφοι ξέρετε ότι :

1.       Ενώτια για τα αιγοπρόβατα που φέρουν τεχνικά χαρακτηριστικά σύμφωνα, με τα οριζόμενα στην ΚΥΑ 225801 ΦΕΚ 753/11-06-2003 μπορεί να διαθέσει οποιαδήποτε εταιρεία στην Ελληνική Αγορά χωρίς καμία προϋπόθεση.

2.       Όμως όπως ισχύει και για κάθε προϊόν που διακινείται στην εσωτερική αγορά της Ε.Ε. των εθνικών προδιαγραφών κατ’ ισχύουν οι προδιαγραφές της χώρας παραγωγής τους, που βεβαίως οφείλουν να εναρμονίζονται με αυτές της Ε.Ε.

3.       Ο έλεγχος για την διάθεση προϊόντων που παρεκκλίνουν των δηλούμενων προδιαγραφών με βάση τα κρατούντα γίνεται από τους φορείς της αγοράς τις ενώσεις των καταναλωτών ή και αυτεπαγγέλτως κυρίως από τις υπηρεσίες του Υπ. Εμπορίου οπότε και εφαρμόζονται κατά περίσταση οι διατάξεις του Εμπορικού δικαίου.

4.       Δεν υφίσταται καμία διαδικασία έγκρισης από τις υπηρεσίες του Υ.Γ. αφού δεν υφίστανται καν πρότυπα πιστοποίησης ενωτίων ή πιστοποιημένα πρωτόκολλα ελέγχου τους.

5.       Το υπουργείο  Γεωργίας, αναρτά στα κτηνιατρεία κατάσταση με τις εταιρείες που διαθέτουν ενώτια στην αγορά, με την προϋπόθεση ότι οι εταιρείες είχαν καταθέσει σε αυτό, γνωστοποίηση και πληροφοριακό υλικό και δείγματα για τα παραπάνω προϊόντα, χωρίς καν να δίνει κάποια σχετική βεβαίωση, που να επικυρώνει τουλάχιστον την παραπάνω διαδικασία.

6.       Η παραπάνω διαδικασία κακόβουλα και αναίσχυντα από εμπόρους και διακινητές της «αρπαχτής», παρουσιάζεται ως διαδικασία έγκρισης ενωτίων.

7.       Ο έμμεσος και πολλές φορές άμεσος αθέμιτος επηρεασμός της βούλησης των κτηνοτρόφων στη προμήθεια των ενωτίων, είτε με τη διασπορά ψευδών ειδήσεων, είτε από ενέργειες των υπαλλήλων του δημοσίου είναι ελέγξιμος νομικά και σε κάθε περίπτωση ικανός λόγος για να απαιτηθεί από αυτούς, αναστροφή της οποιασδήποτε σχετικής πώλησης.

8.       Με τις παραπάνω πρακτικές και την άμεση παραγγελιοδοσία προς τις προμηθεύτριες εταιρείες παρακάμπτοντας την αγορά του λιανικού εμπορίου, ουσιαστικά επιχειρείται, η διόγκωση του κόστους, που αφορά στην προμήθεια των ενωτίων, από τα 9 έως 10 εκ. € στο ύψος των 14 έως 16 εκ. €, φυσικά σε βάρος της τσέπης των κτηνοτρόφων και τελικά και των κτηνιάτρων.

Συνάδελφοι οφείλουμε

·        Να ενημερώσουμε τους συναδέλφους του δημοσίου και σταθούμε αρωγοί αλλήλων για την προστασία του εισοδήματος των κτηνοτρόφων, που κατ’ ανάγκη επηρεάζει άμεσα και το δικό μας.

·        Να ενημερώσουμε τους κτηνοτρόφους και τους κατά τόπους κτηνοτροφικούς συνεταιρισμούς και τις ενώσεις αγροτών, ότι κάθε ισχυρισμός περί εγκεκριμένων ενωτίων αποτελεί απόπειρα

 εξαπάτησης, αθέμιτου ανταγωνισμού και υπόθαλψης συμπεριφορών αισχροκέρδειας.

·        Να δώσουμε στην αγορά το μέτρο σύγκρισης. Δεν είναι δυνατόν να ακούγονται ισχυρισμοί του τύπου «τι σχέση έχει η  «Ferrari» με το «Fiat»  για να συγκρίνουμε ενώτια, όταν όλοι ξέρουμε, ότι όταν είναι να πάμε να κόψουμε ξύλα το «Fiat» θα πάρουμε και όχι τη «Ferrari»

Γιάννης Γουλιμής

Κτηνίατρος