Ραδιοφωνικός Σταθμός : “Ωμέγα” Ράδιο

Πρωινή Εκπομπή : “Η ώρα η καλή”

Ημερομηνία : 16/04/02

(Απομαγνητοφώνηση τηλεφωνικής συνέντευξης του Προέδρου της ΚΤΗΜΕΛ Α.Ε. Γουλιμή Ιωάννη κτηνιάτρου)

Δημοσιογράφος: ΚΤΗΜΕΛ λοιπόν, Κτηνιατρική Μέριμνα Ελλάδος, από τον τίτλο δεν προκύπτει το αντικείμενο, μπορείτε να μας το εξηγήσετε;

Πρ. ΚΤΗΜΕΛ: Δεν προκύπτει το αντικείμενο γιατί, υπάρχει μια εσφαλμένη αντίληψη στην κοινωνία, θα έλεγα, όσον αφορά, για το ρόλο του κτηνιάτρου. Δηλαδή αντιλαμβάνονται τον κτηνίατρο σαν το γιατρό των ζώων. Δηλαδή νομίζουν ότι αυτή είναι η αποκλειστική του δραστηριότητα. Βέβαια οι κτηνίατροι είναι κατά κύριο λόγο επιφορτισμένοι με τον έλεγχο και την ασφάλεια των τροφίμων, με τα τρόφιμα δηλαδή είναι αυτοί οι οποίοι κάνουν τον έλεγχο στα σφαγεία, αυτοί οι οποίοι κάνουν τον αστυκτηνιατρικό έλεγχο, όπως λέγαμε παλιά.

Βέβαια, τώρα όλα αυτά περνούν στον ιδιωτικό τομέα, γιατί όπως διαμορφώνεται η αγορά, υπάρχει ένας ελεγκτικός μηχανισμός, ο οποίος αφορά κυρίως τις υπηρεσίες του δημοσίου και υπάρχουν και κάποιοι μηχανισμοί της αγοράς, που αφορούν στην εφαρμογή κάποιων ελέγχων ή αυτοελέγχων, όπως συνηθίζουμε να τους λέμε και βέβαια ο συντονισμός της δράσης των διαφόρων επιστημονικών κλάδων, που εμπλέκονται στη διαδικασία της παραγωγής και της διακίνησης και της διάθεσης των τροφίμων, γίνεται κατά κύριο λόγο από τους κτηνιάτρους.

Η ΚΤΗΜΕΛ, δημιουργήθηκε, σαν μια ανάγκη προσφοράς του έργου αυτού και του συντονισμού αυτού που πρέπει να γίνεται στη διαδικασία ελέγχου των τροφίμων, σαν ανάγκη, να προσφέρει αυτό το προϊόν, παροχής υπηρεσιών στην αγορά με μαζικό, αξιόπιστο και φτηνό τρόπο. Καταλαβαίνετε ότι ένα μικρό εστιατόριο ή ένα Fast-Food ή ένα μικρό μπακάλικο ή κρεοπωλείο, για να ασκήσει αυτόν τον αυτοέλεγχο, που είπα προηγούμενα, χρειάζεται κάποιους πόρους, οι οποίοι ίσως να είναι και δυσβάσταχτοι για τη λειτουργία του ίδιου του καταστήματος.

Εμείς χρηματοδοτήσαμε, τη δημιουργία ενός μεγάλου δικτύου, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών της Πάτρας.

Η όλη επένδυση μαζί με την έδρα μας και το δίκτυο κ.τ.λ. είναι της τάξεως των 50-60 εκατομμυρίων, τα οποία είναι δικά μας χρήματα, δεν έχουμε χρηματοδοτηθεί από κανένα φορέα και κανένα πακέτο, γιατί ξέρετε, όλες αυτές οι επενδύσεις ακούγονται κάπως, ύποπτα στο αφτί των καταναλωτών.

Η εταιρεία, αφορά στο συντονισμό της δράσης, για την παροχή του έργου, που σας προανέφερα, που είναι ένα κομμάτι, βέβαια, των δραστηριοτήτων της εταιρείας, αλλά βεβαίως, είναι και το κύριο που αφορά στο καταναλωτικό κοινό, και αφορά στους κτηνιάτρους που ασχολούνται με την παραγωγική κτηνοτροφία. Την κτηνοτροφία δηλαδή που παράγει τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης και δραστηριοποιούνται στις περιφέρειες Πελοποννήσου, Δ. Ελλάδος και Ιονίων Νήσων, 54 τον αριθμό, όπως θα είδατε και στο φυλλάδιο που σας έχω δώσει, εκ των 64 ή 65 που κάνουν ανάλογη δραστηριότητα. Βεβαίως, η εταιρεία έχει ένα οργανωτικό σχήμα τέτοιο, που επιτρέπει σε οποιονδήποτε θέλει να συνεργαστεί μαζί μας, να συνεργαστεί, ανεξάρτητα αν είναι κτηνίατρος ή γεωπόνος ή χημικός τροφίμων ή οτιδήποτε άλλο…

Δημοσιογράφος: Είναι πολυμετοχικό σχήμα;

Πρ. ΚΤΗΜΕΛ: Ναι, είναι πολυμετοχικό σχήμα, είναι νομικό πρόσωπο, ανώνυμη εταιρεία.

Δημοσιογράφος: Και ο πυρήνας ποιος είναι, είναι διάφοροι μέτοχοι, που προέρχονται από το φάσμα το δικό σας, το κτηνιατρικό χώρο;

Πρ. ΚΤΗΜΕΛ: Ακριβώς-ακριβώς και οι 54 μέτοχοι είναι κτηνίατροι, τα ιδρυτικά μέλη δηλαδή της εταιρείας, είναι κτηνίατροι.

Οι οποίοι έβαλαν τον οβολό τους, για να δημιουργηθεί αυτό το σχήμα και να μπορέσουν δηλαδή να συντονίσουν τη δράση τους και να προσφέρουν το αντίστοιχο έργο στην αγορά.

Είναι μέριμνα λοιπόν, γιατί απλώς προλαμβάνουμε κάποια προβλήματα που θα ακολουθήσουν την εφαρμογή των νέων μέτρων, είναι μέτρα, τα οποία ήδη είναι νομοθετημένα, είναι μέτρα, που η εφαρμογή τους έχει καταληκτική ημερομηνία το 2003, δηλαδή όλοι είναι υπόχρεοι να εφαρμόζουν κάποιο σύστημα ορθής και υγιεινής λειτουργίας του καταστήματός τους.

Δημοσιογράφος: Δηλαδή, η βοήθειά σας μπορεί, να είναι τεχνοκρατική καθαρά, αφού διευκολύνετε αυτόν τον κόσμο, που δεν έχει ενδεχομένως και πρόσβαση σε πληροφόρηση και στους κανονισμούς ή που ενδεχομένως διακατέχεται από άγνοια…

Πρ. ΚΤΗΜΕΛ: Ξέρετε, όλο αυτό το πράγμα, θα δημιουργήσει τεράστιες δυσκολίες στη μικρομεσαία επιχείρηση, με την έννοια ότι, όταν ξαφνικά φτάσουμε στην καταληκτική ημερομηνία, η αδυναμία προσαρμογής, θα οδηγήσει σε κλείσιμο πολλών τέτοιων καταστημάτων.

Δηλαδή αν δεν υπάρχει ένας φορέας, που να μπορεί σε σύντομο χρονικό διάστημα να προσφέρει αυτό το έργο, τα πράγματα θα είναι δύσκολα, για τις μικρομεσαίες και βεβαίως!!! το καταναλωτικό κοινό, δικαιούται να ζητάει ασφάλεια στο τρόφιμο. Ξέρετε είναι μερικά πράγματα που η κοινωνία σήμερα θέλει να νιώθει ασφαλής…. θέλει τρία πράγματα για να νιώθει ασφαλής…. δηλαδή θέλει πολιτική σταθερότητα και διοίκηση, διαφανή διοίκηση, θέλει ασφάλεια όσον αφορά τα εξωτερικά θέματα και στην οικονομία και φυσικά ασφάλεια στην υγεία του.

Στην υγεία λοιπόν εμπλέκεται το τρόφιμο, δηλαδή έχει άμεση σχέση με το τρόφιμο η υγεία του δηλαδή.

Ε, στο ζήτημα λοιπόν του τροφίμου, έχουμε να προσφέρουμε ένα προϊόν

που θα επιτρέψει την επιβίωση της μικρομεσαίας επιχείρησης και ταυτόχρονα, θα εμπεδώσει αίσθημα ασφάλειας στο καταναλωτικό κοινό, για το τρόφιμο που τρωει.

Δημοσιογράφος: Στην Ευρώπη, υπάρχει τέτοιο επιχειρηματικό προηγούμενο;

έχουν υπάρξει τέτοιες προσπάθειες;

πέτυχαν;

Πρ. ΚΤΗΜΕΛ: Ξέρετε πάμε να συγκρίνουμε δύο ανόμοια πράγματα. Η Ευρώπη, έχει δομημένη μια κατάσταση, η οποία από την Αναγέννηση και μετά, στηρίζεται στο επιστημονικό της δυναμικό, δηλαδή, για κάθε πράγμα υπάρχει μια ειδίκευση. Δηλαδή κάποιος και εργάτης να γίνει, θα πρέπει να τον διδάξει κάποιος ειδικός, κάποιος τεχνολόγος και ο τεχνολόγος για να γίνει τεχνολόγος, θα πρέπει να τον διδάξει κάποιος πάνω απ’αυτόν, κάποιος επιστήμονας, κάποιο ίδρυμα. Ξέρετε, εδώ κάποιος αποφασίζει, γίνομαι κρεοπώλης και ξαφνικά γίνεται κρεοπώλης, χωρίς να έχει ούτε καν την απαραίτητη γνώση, ας πούμε, τι σημαίνει μικρόβιο, τι σημαίνει ασφάλεια τροφίμου, τι σημαίνει το ένα και το άλλο. Δηλαδή, επειδή ξέρω να κόβω, να χειρίζομαι πέντε μαχαίρια, γίνομαι κρεοπώλης ή γίνομαι μπακάλης ή οτιδήποτε άλλο. Αυτό το πράγμα δεν υπάρχει στην Ευρώπη.

Στην Ευρώπη, για να πάρεις άδεια άσκησης επαγγέλματος, πρέπει να περάσεις από ολόκληρη διαδικασία. Έτσι, θα σας έλεγα ότι στην Ευρώπη ο καθένας γίνεται ειδικός επί του συγκεκριμένου. Στην Ελλάδα, ξεκινάμε πάντοτε ανάποδα, ας πούμε, ε, υποχρεώσαμε όλα τα καταστήματα έστω κι’ αν ο άλλος έχει ένα περίπτερο να έχει υπεύθυνο ασφαλείας, το ξέρετε αυτό φαντάζομαι έτσι, ότι κάθε κατάστημα πρέπει να έχει έναν υπεύθυνο ασφαλείας και κάνανε ειδικά σεμινάρια για να πάνε οι άνθρωποι, για να κάνουν υπεύθυνο ασφαλείας κ.τ.λ. Ή ξέρω εγώ, πηγαίνετε σε καταστήματα και βλέπετε απ’ έξω “Καρακίτσος security”, όχι ότι απαξιώ ως προς τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, αλλά όταν πηγαίνεις σ’ ένα χασάπικο, πότε θα νιώσεις πιο ασφαλής όταν δεις απ’ έξω το “Καρακίτσος” ή όταν δεις ότι ο χώρος ελέγχεται από τον τάδε κτηνίατρο ή το τάδε σύστημα παροχής κτηνιατρικής υπηρεσίας, όπως είναι η ΚΤΗΜΕΛ.

Δημοσιογράφος: Εσείς, κατά κάποιο τρόπο δίνετε και μια εγγύηση προς το καταναλωτικό κοινό με την παρουσία σας…

Πρ. ΚΤΗΜΕΛ: Ας πούμε ότι είμαστε η ασφαλιστική δικλίδα, που επιτρέπει στο καταναλωτικό κοινό, με κάποιο αίσθημα ασφαλείας, να αγοράσει κάποιο τρόφιμο.

Δημοσιογράφος: Είναι πρωτοτυπία η επιχειρηματική αυτή δράση την οποία αναπτύσσετε, δεν υπάρχουν προηγούμενα.

Πρ. ΚΤΗΜΕΛ: Ακριβώς, δεν υπάρχει προηγούμενο, είναι κάτι… που ήταν… σύλληψη του ανδρός, όπως έλεγαν και οι αρχαίοι, η οποία έγινε με ενθουσιασμό αποδεκτή από τους συναδέλφους μας στις τρεις περιφέρειες, που σας ανέφερα και είναι ενθουσιώδης η αναμονή και η υποδοχή που αναμένεται, βλέπετε χρησιμοποίησα την ίδια λέξη με διαφορετικό τύπο αναμονή και αναμένεται, από τους συναδέλφους μας στην υπόλοιπη χώρα. Είχα συνάντηση στη Θεσσαλονίκη, γιατί είχαμε μια ημερίδα, και είμαστε παρόντες, όπου κάποια φυλλάδιά μας, έγιναν ανάρπαστα, “δηλαδή θα μπορούσαμε και να τα πουλήσουμε ακόμα!!!”. Υπάρχει ένας σαφής προσανατολισμός για συντονισμό της δράσης των επιστημονικών μας δυνατοτήτων και της επαγγελματικής μας δραστηριότητας.

Δημοσιογράφος: Σας ευχαριστούμε πολύ κ. Γουλιμή…

Πρ. ΚΤΗΜΕΛ: Βέβαια, θα ήθελα να κάνω μια παρατήρηση εδώ, θα μου επιτρέψετε έτσι; Αυτή η συγκεκριμένη δραστηριότητα δεν αφορά μόνο στους κτηνιάτρους, είναι ένα μεγάλο θέμα τα τρόφιμα, αφορά και στους χημικούς των τροφίμων και στους βιολόγους, αφορά και στους συναδέλφους μας γεωπόνους τεχνολόγους τροφίμων και αφορά σε όλο το κύκλωμα, όπως μπορείτε να το φανταστείτε, που ξεκινά από τη στιγμή που ο σπόρος θα πέσει στο χωράφι, για να φτάσει σαν κρέας ή σαν οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο ή σαν κρεατοσκεύασμα, στο πιάτο του καταναλωτή.

Δημοσιογράφος: Σας ευχαριστούμε πολύ και πάλι κ. Γουλιμή…

Πρ. ΚΤΗΜΕΛ: Σας ευχαριστώ, σας χαιρετώ. Καλημέρα σας.