Συνέντευξη στο Ρ/Σ : “ΙΟΝΙΟΝ” F.M.

Ημερομηνία : 30/04/02

Πρωϊνή εκπομπή

( Απομαγνητοφώνηση τηλεφωνικής συνέντευξης του Προέδρου της ΚΤΗΜΕΛ Α.Ε. Γουλιμή Ιωάννη κτηνιάτρου)

Δημοσιογράφος : Ο κ. Γουλιμής έχει μια εταιρεία στην Πάτρα, όπου ελέγχει τα τρόφιμα, θα μας τα πει καλύτερα ο ίδιος…είναι μια πολύ καλή εταιρεία και την οποία θα πρέπει να την ξέρετε…κ. Γουλιμή καλή σας μέρα.

Πρ. ΚΤΗΜΕΛ : Καλημέρα σας. Να κάνω μια διευκρίνιση; Δεν έχω μια εταιρεία στην Πάτρα, διευθύνω μια εταιρεία με έδρα την Πάτρα, η οποία είναι πολυσυμμετοχική και αφορά στους κτηνιάτρους, που ασχολούνται με την παραγωγική κτηνοτροφία και δραστηριοποιούνται σε όλη την Πελοπόννησο, στην Αιτωλοακαρνανία και στα Ιόνια Νησιά, δηλαδή στις τρείς Περιφέρειες της Νοτιοδυτικής Ελλάδος.

Δημοσιογράφος : Και η οποία εταιρεία, που διευθύνετε τι σκοπό έχει; Τον έλεγχο των κτηνοτροφικών ειδών;

Πρ. ΚΤΗΜΕΛ : Ο σκοπός, βεβαίως, είναι πολλαπλός και έχει να κάνει με την ίδια την επαγγελματική δραστηριότητα του κτηνιάτρου. Βασικά, εκείνο που αφορά στην αγορά και το καταναλωτικό κοινό, είναι, κατά κύριο λόγο, η ασφάλεια των τροφίμων, δηλαδή, αυτό που πρέπει να δώσουμε στον καταναλωτή, για να νιώσει ασφάλεια, την ώρα που κάθεται στο τραπέζι του, για να φάει…

Δημοσιογράφος : …που δυστυχώς δεν υπάρχει, τον τελευταίο καιρό με αυτά που διαβάζουμε και που ακούμε συνέχεια…

Πρ. ΚΤΗΜΕΛ : Καλά, αυτά που διαβάζουμε καμιά φορά, έχουν να κάνουν και με την τρίχα που γίνεται τριχιά, έτσι;

Δημοσιογράφος : Δεν παύει όμως, να προκαλεί πανικό στους καταναλωτές…

Πρ. ΚΤΗΜΕΛ : Βεβαίως, προκαλείται πανικός…εκείνο που εμείς οραματιστήκαμε και βάζουμε σε εφαρμογή στην αγορά, έχει να κάνει με το να παρέχουμε προϊόντα παροχής υπηρεσιών στα καταστήματα, που διακινούν τρόφιμα, τα μετασκευάζουν ή τα μεταποιούν δηλαδή, τα κάνουν σαλάμια, τα μαγειρεύουν τα πουλούν ή δεν ξέρω τι άλλο … Να προσφέρουμε κάποια βεβαίωση, ή να πιστοποιούμε με κάποιο τρόπο, ότι τα καταστήματα, που προαναφέραμε λειτουργούν με υγιεινούς όρους, δεν κάνουν σφάλματα κλπ. Βεβαίως, γι’ αυτά υπάρχουν αποφάσεις, είναι υπόχρεα, δηλαδή, τα καταστήματα να τηρούν τέτοιους κανόνες, είναι τα good application protocols που λένε στο εξωτερικό, με τις διάφορες υλοποιήσεις τους όπως τα “GHP : κανόνες υγιεινής πρακτικής” κλπ. Δηλαδή, είναι συστήματα ορθής εφαρμογής, κάποιας δραστηριότητας, είτε αυτή είναι ο κρεοπώλης, είτε ο μπακάλης, όπως είπα προηγουμένως και αυτά τα συστήματα, είναι υποχρεωμένοι οι επαγγελματίες να τα εφαρμόσουν μέχρι το τέλος του 2003, που είναι καταληκτική ημερομηνία, ειδάλλως θα έχουν προβλήματα με τις υγειονομικές υπηρεσίες, με τον ενιαίο φορέα ελέγχου τροφίμων κ.τ.λ. Εμείς, εκείνο που έχουμε να κάνουμε, επειδή αυτά τα συστήματα είναι πολύ ακριβά στην εφαρμογή τους, είναι να τα παραμετροποιήσουμε και να τα προσφέρουμε στους παραγωγούς, με ένα σύστημα συνδρομής, ας πούμε, και να τους εξασφαλίσουμε τους αυτοελέγχους αυτούς, που είναι απαραίτητοι, ώστε να είναι κάθε φορά έτοιμοι, για να ανταποκριθούν θετικά στους ελέγχους που θα κάνει το δημόσιο ή οι άλλοι φορείς, που είναι εντεταλμένοι για αυτό.

Δημοσιογράφος : Οπότε, γίνεται δηλαδή ένας προέλεγχος από εσάς και εν συνεχεία, γίνεται ο έλεγχος από τον κρατικό φορέα ο οποίος…

Πρ. ΚΤΗΜΕΛ : Ακριβώς-ακριβώς…εάν δηλαδή το σύστημα που εμείς προτείναμε, έχει ορθή εφαρμογή ή όχι, αν το εφαρμόζει σωστά ο πελάτης, του συστήματος…Οι επαγγελματίες πρέπει να το κατανοήσουν αυτό. Είναι, ξέρετε, πολύ σοβαρό ζήτημα, το να εφαρμόζουν κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους, κάποιους ορθούς κανόνες υγιεινής

Δημοσιογράφος : Αυτό δε χρειάζεται συζήτηση, το αντιλαμβανόμαστε όλοι…

Πρ. ΚΤΗΜΕΛ : Μόνο μέσα από τη συμμετοχή τους σε τέτοια διαδικασία θα μπορέσουν βεβαίως, να εμπεδώσουν αίσθημα ασφάλειας για το ελληνικό τρόφιμο στον καταναλωτή και να αυξήσουν την κατανάλωση και τα έσοδά τους.

Δημοσιογράφος : Σαφώς…πόσο καιρό δραστηριοποιείται αυτή η εταιρεία…πόσο καιρό υπάρχει αυτή η εταιρεία;

Πρ. ΚΤΗΜΕΛ : Η εταιρεία υπάρχει εδώ και έξι μήνες…

Δημοσιογράφος : Α, είναι καινούργια…

Πρ. ΚΤΗΜΕΛ : Είναι καινούργια η εταιρεία, βεβαίως οι υποδομές της είναι προς το τέλος τους, δηλαδή το intranet που είναι απαραίτητο για τη διακίνηση της πληροφορίας μεταξύ των κτηνιάτρων, οι οποίοι θα λειτουργούν από κοινού και κάτω από ενιαίο σύστημα ελέγχων, θα είναι έτοιμο στις 15 του μηνός περίπου Μαίου, το site στο internet, θα είναι γύρω στις 30 Μαίου και η εφαρμογή που μας αφορά εμάς, για να επιτύχουμε την ιχνηλασιμότητα των φαρμάκων ή άλλων προσθετικών ζωοτροφών κ.τ.λ. που υπεισέρχονται εμμέσως στην τροφική αλυσίδα, είναι ήδη έτοιμη και αρχίζουμε, να την εφαρμόζουμε στα ιατρεία μας.

Δημοσιογράφος : Να ρωτήσω και κάτι ακόμα αν μου επιτρέπετε; Πώς σας έχει δεχτεί ο κόσμος εκεί…οι πελάτες ας πούμε έτσι, ο κόσμος αυτός.

Πρ. ΚΤΗΜΕΛ : Θα έλεγα ότι οι πελάτες βρίσκονται σε αδημονία, να δουν υλοποιημένο το όλο σχέδιο.

Δημοσιογράφος : Έχουν αγκαλιάσει δηλαδή την εταιρεία αυτή, το θέλουνε… βλέπετε ότι υπάρχει αποδοχή από…

Πρ. ΚΤΗΜΕΛ : Βεβαίως-βεβαίως, υπάρχει θετική ανταπόκριση από την αγορά, βρισκόμαστε σε πολύ καλές σχέσεις και με τη βιομηχανία γάλακτος και με την βιομηχανία κρέατος, ώστε να αναλάβουμε από κοινού δεσμεύσεις έναντι της ασφάλειας του τροφίμου και έναντι του καταναλωτικού κοινού φυσικά. Και φυσικά από τους μικρούς επαγγελματίες, που άλλωστε, θα ωφεληθούν κατά κύριο λόγο από τη δραστηριότητα τη δικιά μας, γιατί βέβαια ο Βερόπουλος ή τα άλλα μεγάλα μαγαζιά ο Βασιλόπουλος κ.τ.λ. έχουν τους πόρους για να χρηματοδοτήσουν ένα τέτοιο σύστημα αυτοελέγχου στα δικά τους καταστήματα. Για ένα μικρό επαγγελματία όμως, καταλαβαίνετε ότι θα είναι δυσβάσταχτο το κόστος, Αυτό εμείς θα το προσφέρουμε με μαζικό τρόπο, σε πολύ φτηνή και αξιόπιστη μορφή. Συνεργαζόμαστε με το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου των Πατρών, και με το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας, την Κτηνιατρική Σχολή, δηλαδή, του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας, που σημαίνει αυτό ότι κάποια στιγμή, θα παρουσιάσουμε ένα προϊόν, το οποίο θα είναι αρκετά αξιόπιστο, ώστε να προστατεύει και τους επαγγελματίες από τυχόν αβλεψίες, αλλά και να προστατεύει τους καταναλωτές από τα επικίνδυνα ή χαλασμένα τρόφιμα.

Δημοσιογράφος : Σας ευχαριστώ πολύ για τη συνομιλία, εύχομαι καλή επιτυχία.

Πρ. ΚΤΗΜΕΛ : Εγώ ευχαριστώ, ελπίζω να τα πούμε κάποια άλλη φορά, με μεγαλύτερη άνεση, γιατί με βρίσκετε στο διάδρομο μια υπηρεσίας.

Δημοσιογράφος : Λίγο πιεσμένο σας βλέπω, εύχομαι πάντως Καλό Πάσχα και θα τα πούμε, να’ είσαστε σίγουρος, να’ είστε καλά… καλή σας μέρα…

Πρ. ΚΤΗΜΕΛ : Και θα έλεγα ακόμα, ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς σε σχέση με το ελληνικό τρόφιμο, στον πρωτογενή τομέα, στη χώρα μας δεν έχουν παρεισφρήσει παραπροϊόντα της βιομηχανίας, τα οποία ουσιαστικά προκαλούν και όλες αυτές τις παρενέργειες στην ζωική παραγωγή…οι παραγωγοί μας ακόμα είναι με την γκλίτσα στο βουνό, με το καλαμπόκι και με τη βρώμη…

Δημοσιογράφος : Οι περισσότεροι! Υπάρχουν όμως και κάποιοι άλλοι επιτήδειοι έχοντας στο μυαλό τους μόνο το εύκολο κέρδος…

Πρ. ΚΤΗΜΕΛ : Ακριβώς-ακριβώς αυτό. Ξέρετε, δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος, “είπαμε να κλείσουμε αλλά δεν πειράζει”, δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος , όπου, ο φόβος του καταναλωτή μειώνει την κατανάλωση, “δικαίως θα έλεγα εγώ”, Η μείωση της κατανάλωσης δημιουργεί προβλήματα στον επαγγελματία και ο επαγγελματίας προσπαθεί, να βρει το φτηνό προϊόν για να προσφέρει, αλλά το φτηνό το κρέας, όπως λέει και ο λαός μας, το τρώει ο λύκος, δεν είναι για μας.

Δημοσιογράφος : Να’στε καλά, Καλό Πάσχα και πάλι.

Πρ. ΚΤΗΜΕΛ : Γεια σας, Καλό Πάσχα.